TRIVSELREGLER
Varje lägenhet ska ha ett häfte med information om bostadsområdet, ordningsregler, sophantering, tvättstuga, parkering och stadgar. (TV & Internet/Bredbands delen gäller inte längre då vi har bytt leverantörer). Samma information finns nedan:
BRF Utsikten i Solna
Har du frågor vänd dig till någon i styrelsen. Kontaktinformation finns på tavlan i entrén.
Allmänt om bostadsområdet
Området där vi bor byggdes runt 1990 - som ett av dåvarande Solnabostäder centralt skott hyreshusområde. Omkring tio år senare ombildades fastigheterna till åtta bostadsrättsföreningar (idag 5).
Föreningar inom området
Ekoparken
Odlingsvägen och jämna nummer på Åbergssons väg
Gamla vägen
Utsikten
Åbergssons väg 1-7
Guldhamra
Åbergssons väg 9-11
Åbris
Åbergssons väg 15
Sippan
Åbergssons väg 13, 17 och 19
Föreningarna sköter var och en sin egen fastighet. Det finns dock frågor som ar gemensamma och ett villkor for övertagandet var att ÅSFF bildades (Åbergssons samfällighetsförening). ÅSFFs ansvarsområden omfattar
Vinterväghållning inom område
Elektroniskt ritningsarkiv
Ledningsnätet för TV och IT inom området
Parkeringsverksamheten utefter Åbergssons väg
Hanteringen av pappersåtervinning inom området
Under 2005 bildades ytterligare en samfällighetsförening - TÅGSUS. I TÅGSUS ingår de fyra föreningar som delar exakt samma resurser: värme, ventilation, el och vatten. (Ekoparken och Gamla vägen har egna värme-, el- och vattencentraler.)
Allmänna ordningsregler
Förutom dessa allmänna ordningsregler finns bestämmelser i stadgarna, ordningsregler for tvättstugan och för sophanteringen.
Skador
Ta väl hand om och vårda föreningens egendom.
Om skada uppstår på lägenheten eller på föreningen tillhörig egendom svarar den som vållat skadan för kostnaden.
Kontakta någon i styrelsen om det uppstår skada eller något fel i allmänna utrymmen som måste åtgärdas.
Säkerhet
Ytterdörrar, liksom dörrar till källare, tvättstuga, cykelrum, barnvagnsrum och andra gemensamma utrymmen ska hållas stängda och låsta. Om man någon gång behöver ställa upp dörren, får den inte lämnas utan uppsikt. Om en dörr är uppställd utan övervakning - stäng den direkt.
Brandfarliga gaser och vätskor eller explosiva ämnen får inte förvaras i källaren.
Cyklar, mattor, stövlar, leksaker, barnvagnar etc. får inte placeras i trapphus, källargångar eller utanför lägenhetsdörren; allt med tanke på brandsäkerheten samt personal som städar i fastigheten.
Städning
Mattor, kläder, sängkläder o dyl. får inte piskas eller skakas genom fönster eller från balkong.
Cyklar
Cyklar ska ställas upp i cykelställ eller cykelrum. Endast cyklar tillhöriga de boende far förvaras i cykelrummen.
Grillning
Grillning med öppen eld på balkongen är inte tillåten.
Ljud
Inte störa grannar i fastigheten
vardagar före 07.00 och efter 22.00
lör-, sön- och helgdagar före 09.00 och efter 22.00
Eftersom huset är av betong får borrning eller mer omfattande högljudda renoveringar bara utföras på vardagar mellan 07.30 och 19.30 och på lör-, sön- och helgdagar mellan 10.00 och 18.00
Om man tror att någon tillfällig aktivitet, som större fest eller ombyggnad, kan störa grannar är det trevligt att informera i förväg.
Fastighetens utseende
Det är inte tillåtet att göra förändringar som påverkar fastighetens utseende, t.ex. ändring av ytterdörrar, brevlådor, uppsättning av markiser etc. utan styrelsens uttryckliga godkännande.
Köksfläkt
Om man byter köksfläkt får denna inte ha en motor som blåser in luft i ventilationssystemet. Om man vill ha en köksfläkt med motor måste den ha ett eget kolfilter och utblåset måste ske in i lägenheten. Ett passivt ventilationsdon måste då monteras i utsuget för att kunna justera luftmängden. Det är lägenhetsinnehavarens ansvar att se till att de hantverkare som gör installationen har kompetens om centralanläggningar av detta slag och kan justera in ventilationsdonet.
Tips om kolfilterfläkt
Utblåset kan vara riktat åt sidan, uppåt eller möjligen framåt. Tänk på att utblåset inte bör vara riktat så att det är för nära tak eller skåp i riktningen det blåser eftersom det blir turbulens och därmed oljud då. Om filtret byts via en kassett, se till att det finns plats att ta ut/sätta in den så som du planerar att montera fläkten. Enklare kolfilterfläktar har bara ett filter. Lite mer avancerade fläktar kan ha ett fettfilter, ett trådfilter och ett kolfilter. Att köra på maxhastighet i de mer avancerade fläktarna minskar filtrens möjlighet att filtrera, så om du har en sådan fläkt, kör den inte för snabbt. Hör med butiken/tillverkaren hur du bör göra.
Vårt ventilationssystem
Om man blåser in luft i ventilationssystemet så kommer matos/cigarettrök att tryckas in i andra lägenheter. Vi har fläktar på taket som suger upp luft ur ventilationskanalen som är kopplad till kök och badrum. I standardutförande har köken inte fläkt, utan endast ett till utseendet fläktliknande spjäll.
Tips om du inte byter fläkt
Om du i dagsläget har ett spjäll, dvs fläkt utan motor, och tycker att den suger dåligt finns det två saker du kan testa:
Rengör filtret.
Öppna det fönster som är längst bort från köket lite grann när du lagar mat. Detta skapar ett drag från fönstret till ventilationskanalen i köket som hjälper till att få ut stekoset.
Parkering
Parkering får enbart göras på anvisade P-platser. Parkering tillfälligt inne på gården för i- och urlastning av varor mm får ske under högst 11 minuter. Efter denna tid har QPark rätt att bötfälla. Om längre tid behövs för tex hantverkare finns särskilt tillstånd att låna hos styrelsen.
Sophanteringen
Hushållen har skyldighet att följa reglerna for avfallshanteringen i kommunen. Det innebär att allt avfall, utom sådant hushållsavfall som inte är skrymmande ska lämnas på anvisade platser. Hushållsavfall, som kastas i soprum, är det som blir över när vi sorterat bort sådant som ska återvinnas eller är farligt. Ställen att lämna sopor på:
Källsorterings station
Vid ICA finns upp- samlingscontainrar . Har lämnas glas, batterier, metall- förpackningar , pappers- och papp förpackningar, hård- och mjukplast.
Returhandel
Apotek och vissa försäljningsställen (såsom dagligvaruhandel för flaskor/burkar, däckförsäljare och TV-handel) har skyldighet att ta emot vissa varor som rör den egna verksamheten.
Miljöstation
Avfall som är farligt för miljon får inte läggas bland hushållssoporna utan ska tas om hand på ett säkert sätt så att ingenting läcker ut i kretsloppet. Allt med Kemikalieinspektionens symbol (orange) ska lämnas till en miljöstation (närmaste miljöstation finns vid OKQ8, Kungshamravägen). Här tar man hand om farligt avfall (ej el-avfall och mediciner). Exempelvis rester av färg, lack, lim, lösningsmedel, starka rengöringsmedel, bekämpnings- medel, glödlampor, lysrör, kvicksilvertermometrar m m.
Grovsopor
Föreningen har ett grovsoprum (på baksidan av huset). Där kan med vissa undantag, brännbart avfall som inte är skrymmande och inte tillhör någon av kategorierna på föregående sida, lämnas.
En vagn i taget
Kartonger och liknande måste vikas samman för att ta mindre plats i vagn. Ingenting får ställas på golvet. Större föremål som inte får plats i vagnarna, liksom avfall som inte räknas till grovsopor får lägenhetsinnehavaren själv forsla bort till återvinningscentral.
El-avfall
Alla produkter med sladd och/eller batteri ska lämnas som elavfall när de är förbrukade. Även ljuskällor såsom lysrör, lågenergilampor och glödlampor räknas till el-avfall. El-avfall som inte är skrymmande placeras i "el-utrymmet” övrigt hänvisas till återvinningscentral.
Byggavfall
T.ex. koks- och skåpinredningar, golv och dörrar får inte lämnas bland grovsoporna. Även här gäller att lägenhetsinnehavaren själv forslar bort soporna.
Julgranar
Julgranar ska klippas ner i sopsäck och placeras i vagn. Kan även slängas på av Kommunen anvisad uppsamlingsplats. Har tidigare år varit på Björnstigen 137, bredvid Berga Omsorgsboende.
Kattsand
Kattsand får inte lämnas i grovsoprummet. Mindre mängd slangs i sopnedkastet på bottenvåningen. Större mängd lämnas till återvinningscentral.
Återvinningscentraler
På återvinningscentralerna kan man lämna brännbart, ej brännbart, metall, trä, wellpapp, tidningar, elektronik, farligt avfall, kyl och frys. På anläggningarna finns dessutom ofta behållare från välgörenhetsorganisationer.
Närmaste
Den närmaste återvinningscentralen:
Bromma återvinningscentral
Lintagårdsväg 16
Bromma
Bygg- och industriavfall
En större anläggning som tar emot bygg- och industriavfall:
Hagby
Frestavägen 10
Täby
Övrigt
Dessutom finns organisationer som kostnadsfritt hämtar kläder, möbler, böcker och prylar som kan användas eller säljas till välgörande ändamål.
Kyrkornas Second hand/U-landsbutik
08-4730550
Röda Korset Kupan
08-7682060
Myrorna
020-140 00 44
Tvättstugan
För att vi alla ska kunna ha en ren, trevlig och väl fungerande tvättstuga gäller följande :
Det är viktigt att vi är rädda om tvättmaskinerna. Mattor får därför inte tvättas i maskinerna. Ej heller täcken/ kuddar/jackor av dun/fjäder.
Kom ihåg
Lampor ska vara släckta och fönstret stängt när tvättstugan lämnas.
Avbokning
Vid förhinder ska avbokning av tvättid göras snarast. Om tvätten inte har påbörjats 30 minuter efter utsatt tid är tvättpasset förverkat.
Torkning
Torkning av tvätt får ske max 30 minuter in på nästa tvättpass. Tvätten ska då vara uttagen ur torkskåp och tumlare.
Tvättpass
Det är inte tillåtet att "hoppa in" i någon annans pågående tvättpass utan att man kommit överens om detta.
Övrigt
Var och en ansvarar för sitt tvättgods.
Instruktionerna för maskinerna ska följas.
Vid fel ska anmälan snarast göras till någon av de styrelsemedlemmar som finns angivna på tavlan i entrén. Driftstörningar medför inte förtur.
Maskinerna och tvättstugan ska lämnas väl rengjorda. Luddfiltret i såväl torktumlare som torkskåp ska torkas av. Likaså ska tvättmedelsfacken lämnas rengjorda.
Parkering
Parkeringen inom området ar uppdelad på följande huvudmän - som inte har någon samordning.
Åbergssons samfällighetsförening
ÅSFF förvaltar 70 P-platser for uthyrning, 11 gästparkeringsplatser (varav 2 kräver handikapp- tillstånd) och 2 P-platser för motorcykel (ej avgiftsbelagda). Alla ligger längs Åbergssons väg.
Efterfrågan är normalt större än utbudet. Den som är nyinflyttad får därför räkna med att stå i kö viss tid, allt beroende av hur många som flyttar ut ur området.
Information om kösystemet: https://mbf.se/bostadsrattshavare/mbf-kohantering-boende/
Anmälan till kön sker via https://www.mbfkohantering.se/
Efter att du skapat ett konto måste du bekräfta din e-post via det mail som skickas ut och sedan logga in och anmäla intresse för parkering.
Platser erbjuds via att ett SMS skickas, i SMS:et finns en länk som man kan klicka på och sedan kan man välja att acceptera platsen. Erbjudan skickas ut till flera, den med längst kötid som svarar ja får platsen. Om du får platsen får du ett nytt SMS med besked inom 5 dagar, har inget SMS kommit fick du inte platsen. Endast en person per hushåll kan registrera sig.
Brf Gamla vägen
Brf Gamla vägen förvaltar 149 platser. Parkerings- och garageplatser kan också hyras av boende i de andra föreningarna. Platserna är av tre slag: vanliga parkeringsplatser utomhus, öppet däck med tak över större delen samt inbyggt källgarage. Administrationen sköts av parkeringsansvarig i Brf Gamla vägen.
Solna stad
Solna stad har 76 förhyrda platser mellan Odlingsvägen och Gamla vägen (nära ICA). Tomten betecknas "Gräset 1-3". Dessutom finns ett antal avgiftsbelagda markerade platser längs Gamla vägen och Ripstigen. Upplysningar och regler finns på Solna stads hemsida http:/ /www.solna.se
Gästparkering
Mellan kl. 10.00 och 22.00 alla dagar erläggs avgift. Övrig tid är avgiftsfri. För parkering på Gamla vägen/Ripstigen gäller Solna stads bestämmelser.
Tillfällig parkering
Parkering tillfälligt inne på gården för i- och urlastning av varor m m får ske under högst 5 minuter. Efter denna tid har QPark rätt att bötfälla. Om längre tid behövs för t ex hantverkare, finns särskilt tillstånd att låna hos styrelsen.